send to friend    
 
   
 
 
 
Srednjovjekovni vrt
Samostan Sv. Lovre
Obrazovna djelatnost
 
 


 

Srednjovjekovni vrt

 
Naslovna / Srednjovjekovni vrt / Srednjovjekovni vrt print page

Srednjovjekovni samostanski mediteranski vrt ( SSMV )
„Sv. Lovre“ u Šibeniku.

je obnovljen i otvoren 6.studenog 2007, nakon što je gotovo sto godina bio zaboravljen. SSMV je sastavni dio samostana Sv. Lovre, i sastavni dio programske sheme Šibenske privatne gimnazije.

Projekt obnove SSMV napravio je naš poznati parkovni arhitekt, Dragutin Kiš, dobitnik milenijske nagrade Flora u Japanu 2000. godine.

Ovaj vrt je rijetka znamenitost, jer je jedini samostanski vrt takve vrste u Hrvatskoj , inače ovakvi vrtovi su vrlo rijetki, svega nekoliko u ovom dijelu Europe.

SSMV slijedi poznatu srednjovjekovnu shemu: križna staza, u središtu mali zdenac, jednostavno parterno uređenje obrubljeno šimširom i prekrasnim, starinskim mirišljavim ružama. U četiri polja je zasađeno ljekovito i začinsko bilje. Posebno mjesto pripada zbirci majčine dušice s prekrasnim crvenkastim, ljubičastim, sivkastim, svijetlozelenim i tamnozelenim bojama lišća. Kombinacijom boja zbirka je vrhunska likovna i oblikovna senzacija. Još jedna znamenitost vrta su kapari. Legenda kaže da je kapare u Šibenik donio Juraj Dalmatinac. Kapari su posađeni u šupljinama zidova te nas podsjećaju na velikog graditelja J. Dalmatinca. S pomoću  jedne korisne „srednjovjekovne“ biljke mogu se povezati kamen, biljka i Juraj Dalmatinac.

 
 
 

Isto tako, u našem gradu je rođen Robert Visiani Šibenčanin, jedan od najpoznatijih botaničara u Europi devetnaestog stoljeća, profesor na tada čuvenom padovanskom sveučilištu.

Od samog početka projekta  cilj je uređeni SSMV otvoriti javnosti. Kreirani  su edukativni programi za školsku populaciju te  promocija i organizirani prihvat turista. Budući da se SSMV nalazi u kompleksu samostana Sv. Lovre, prilikom obilaska posjetitelji mogu obići Gospinu spilju i crkvu Sv. Lovre koji se nalaze također u sastavu Samostana .
U sklopu je i caffe bar, restoran i suvenirnica.

Programi za škole

Za školske grupe pripremili smo edukativne  radionice: radionice za predškolsku dob, niže razrede osnovne škole, više razrede osnovne škole, srednjoškolce i studente.
Radionice su vođene stručno.
Preporučamo da se stručnom posjetu  vrta doda i radionički razgled starog Šibenika pod stručnim vodstvom . Učenici zajedno s voditeljem  radionice posjećuju sedam točaka u gradu, a svaku točka je obrađena na radnom listiću.
Jedna i druga  aktivnost su dio našeg projekta Grad-učionica.

 Cijena edukativnog posjeta SSMV 10 kn
 Cijena radioničkog razgleda Šibenika 15 kn
 Cijena razgleda SSMV i Šibenika: 20 kn
 
  Sve informacije se mogu dobiti u  turističkoj  agenciji  Cromovens:

 Tel: +385 (0)22 212 515, fax: +385 (0)22 212 516
 e-mail:cromovens@si.t-com.hr
 www: www.cromovens.hr

Turistička ponuda

Za domaće i strane turiste (grupe) organiziran je stručni obilazak Vrta. Cijena ulaznice sa stručnim vodstvom i prospektom, za odrasle je 15 kn, a za djecu (6-12) je 10 kn.
 
 
 

Večernji program

program „ Dalmatinska večer“ uključuje tradicionalnu dalmatinsku večeru s pićem dobrodošlice i fritulama, predjelom, glavnim jelom, desertom i  uz prigodni kulturni  i glazbeni program.

 
 
 

 
 
 

Konobari i osoblje je primjereno obučeno i  kostimirano u srednjovjekovne kostime. Ugođaj je upotpunjen s bakljama. Program traje od 20-23 sata

 
 
 


 

 


Sponzori:
COCA-COLA BEVERAGES HRVATSKA d.d.
Coca Cola

     
     
     
     
 
 
 
 
 
prijavi / odjavi
 
Naslovna Privatna gimnazija Centar za edukaciju sv. Lovre  Škola hrvatskog jezika Oglasna ploča Srednjovjekovni vrt Kontakt
  developed by lemax copyright © 2006 Šibenska privatna gimnazija s pravom javnosti